EnglishFlag
Header
Optimala Dyk

Vårt fokus är i huvudsak på vrak med krigshistoria och söker aktivt efter historik och nya positioner. Vrakdykning är en krävande verksamhet som, för den med stort intresse och engagemang, erbjuder spänning, mystik, historia och fantastiska upplevelser. Flera av de vrak som ligger på botten är riktiga museer, inte mycket har hänt på platsen sedan de sänktes. Att dyka på de vrak som ligger lite djupare känns extra spännande då färre dykare haft möjlighet att ta sig dit ner.

 

En stor anledning till att det ligger många krigsvrak från andra världskriget i Kattegatt och Skagerack beror på att Tyskland i april 1940 iscensatte Operation Weserübung, invasionen av Danmark och Norge. Under invasionen, och även under resten av kriget, gick många fartyg med trupper, krigsmateriel, bränsle och förnödenheter längs den svenska västkusten på sin väg mellan Tyskland och det ockuperade Norge. Längs rutterna upp mot Norge låg brittiska ubåtar och väntade på att få sänka de tyska fartygen. Många fartyg sänktes också av allierat bombflyg i krigets slutskede.

 

Idag ligger ett stort antal vrak från det andra världskriget fortfarande kvar på havsbottnen. Med tiden bryts dock vraken ner. Det salta vattnet gör att järnet rostar sönder, yrkesfisket sliter också tillsammans med strömmar och stormar. Vraken från andra världskriget har ca 20 år kvar innan de faller ihop. Vårt mål är att dokumentera så många av dessa vrak som möjligt innan de försvinner så historian kan berättas vidare

 • Optimala Dyk

  Efter ett dyk under ett spegelblankt hav.

 • Optimala Dyk
  Sveriges Radio 2012.
 • Optimala Dyk
  Ekolodsbild av U-251.
 • Optimala Dyk
  Genomgång före dyk
 • Optimala Dyk
  Redo för djup vrakdykning.
 • Optimala Dyk

  Solnedgång ovanför vrak från WWII.